Skip to main content

Luchtige en plezierige re-integratie tijdens ziekte: Het geheim van een positieve herstart


Re-integratie tijdens ziekte kan een behoorlijke uitdaging zijn, maar dat betekent niet dat het een sombere bedoening hoeft te zijn. Sterker nog, met de juiste instelling kan deze periode best luchtig en zelfs plezierig zijn. Het geheim? Een flinke dosis nieuwsgierigheid!


Nieuwsgierigheid is een krachtige tool. Het ontspant niet alleen, maar het vergroot je creativiteit en verbetert ook je humeur. Bovendien kun je wat humor toevoegen door grappige anekdotes over je herstel te delen met collega’s, wat de sfeer lichter maakt en de banden met je team versterkt. Uiteraard moet je wel letten op wat gepast is op de werkvloer.

Een andere sleutel tot een plezierige re-integratie is het stellen van realistische doelen en het vieren van kleine successen. Het behalen van mijlpalen, hoe klein ze ook lijken, verdient erkenning en aanmoediging. Dit kan variëren van het succesvol afronden van een klusje, of project tot simpelweg een (gedeeltelijke) werkdag zonder problemen doorstaan.

Niet vergeten om af en toe wat rust te gunnen, door bijvoorbeeld korte pauzes om te ontspannen en op adem te komen. Dit vermindert niet alleen stress, maar geeft ook de energie om de re-integratie met hernieuwde kracht aan te pakken.

Bovendien kan het betrekken van collega’s in het re-integratieproces de teamspirit vergroten. Het openlijk bespreken van verwachtingen en behoeften met het team helpt hen begrijpen wat er nodig is voor een succesvolle terugkeer.

Re-integratie tijdens ziekte hoeft echt geen zware last te zijn. Met nieuwsgierigheid, humor, het vieren van kleine successen, zelfzorg en betrokkenheid van collega’s kan deze fase luchtig en plezierig houden. Het draait allemaal om het behouden van een positieve instelling terwijl er weer een passende plek gevonden wordt op het werk. 

× Contact? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday