Skip to main content

Blog – Op een plezierige manier je werkvermogen volledig benutten


In de vorige blog schreven wij, dat je van jouw werknemers mag verwachten, dat zij eigen regie nemen wanneer er sprake is van veranderde inzetbaarheid. Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? In deze Visual zie je de route die werknemer en werkgever kunnen bewandelen, om op een plezierige manier het (resterende) werkvermogen te benutten.


Belt een werknemer op om ziekteverlof aan te vragen? Luister dan eerst goed en toon compassie. Stel vervolgens de vraag, of de werknemer heeft nagedacht over welke mogelijkheden er nog wel zijn. Heeft de werknemer dit nog niet gedaan? Vraag dan vriendelijk om dit alsnog te doen (zet werknemer niet onder druk). Op deze manier blijft de verantwoordelijkheid daar waar het hoort, de leverancier van arbeid. Waarborg de privacy door het alleen over de inzetbaarheid te hebben en niet over de aandoening. Eigenlijk voer je het gesprek op hetzelfde gespreksniveau als wanneer werknemer niet ziek is.

Heeft de werknemer een plan? Mooi! Blijf goed luisteren, vraag hoe je als werkgever kunt ondersteunen en maak samen afspraken over het (tijdelijk) passend werk. Waar nodig wordt de bedrijfsarts (direct) ingeschakeld. Deze zal vanuit medische deskundigheid en expertise de belastbaarheid van de werknemer objectief vaststellen en een advies geven over de re-integratie.

Lees deze columns nog eens ter inspiratie:

  1. Is het terecht dat je er niet bent door jouw situatie?
  2. Van Ziektewet naar eigen regie. Hoe hou je de regie?
× Contact? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday